Vistas de página en total

viernes, 28 de octubre de 2016

ETLAB: Laboratori d'Educació i Tecnologia

Al campus Terres de l'Ebre, a l'aula 119 de la primera planta podem trobar l'ETLAB, una aula equipada amb diversos aparells electrònics. Aquests aparells estan disponibles per a professors i alumnat.


Podem trobar-hi:

  • Tablets o ipad's amb aplicacions didàctiques i metodològiques.
  • Consola Wii de Nintendo
  • Ninus: es tracta d'un projector interactiu en el que conté moltes aplicacions didàctiques com contes, cançons, balls, etc. Amb aquest aparell,els alumnes poden aprendre d'una manera molt divertida. 

  • Pissarres Digitals Interactives
  • Projectors tàctils
En aquest laboratori podem conèixer tot tipus de tecnologies aplicables en l'àmbit educatiu.
Des del meu punt de vista, crec que totes les escoles haurien de disposar d'aparells com aquests ja que d'aquesta manera, l'aprenentatge seria molt més dinàmic.
Considero que tots els mestres haurien de conèixer l'aparell NINUS. Jo fins ara no l'havia vist mai, i se que en un futur, si estes disponible a l'escola, li podria treure molt profit realitzant tota mena d'activitats.

jueves, 27 de octubre de 2016

La tecnologia i les intel·ligències múltiples

Bon dia lectors, avui parlarem de com la tecnologia pot afavorir al desenvolupament de les intel·ligències múltiples.

La INTEL·LIGÈNCIA és una aptitud mental que implica:
       1. Adaptació i comprensió del nostre entorn
       2. Capacitat de raonar i resoldre problemes.
       3. Capacitat de pensar abstractament i captar idees complexes
       4. Capacitat d'apendre ràpidament de l'experiència. 
No és tant sols una capacitat escolar o una aptitud per als tests.Com a concepte és quelcom que hem consruït al llarg de la nostra vida.

La teoria de les intel·ligències múltiples, va ser proposada per Howard Gardner. 
Aquest model proposa que totes les persones tenen 8 tipus d'intel·ligència que poden estar relacionats, el comportament, la manera d'aprendre, captar, comprendre, entre d'altres, el món que les envolta.


  1. Intel·ligència lingüística: es manifesta a través del llenguatge oral i escrit. (ex. escriptor o advocat)

  2. Intel·ligència musical: capacitat per apreciar, discriminar, transformar i expressar les formes musicals, sensible al ritme el to i el timbre. (ex. musics, cantants)

  3. Intel·ligència logico-matemàtica: capacitat per analitzar problemes i portar a terme operacions matemàtiques. (ex. matemàtics, científics, ingeniers, informàtics)

  4. Intel·ligència espacial-visual: capacitat per percebre amb precisió el món visual i espacial. (ex. arquitectes, artistes, cirurgians)
  5. Intel·ligència corporal-cinestèsica: capacitat per controlar els moviments del propi cos i la utilització d'objectes amb destresa. (ex. ballarins, esportistes, escultors)

  6. Intel·ligència interpersonal: capacitat per entendre i respondre de manera adequada els estats d'ànim, temperaments, motivacions i desitjos dels altres. (ex. mestres, polítics, metges)

  7. Intel·ligència intrapersonal: capacitat per accedir als sentiments propis i comprendre's un mateix i utilitzar aquesta informació amb eficàcia en la regulació de la pròpia vida. (ex. psicòlegs, filòsofs)

  8. Intel·ligència naturalista: capacitat de comprendre el món natural i treballar eficaçment en ell. (ex. biòlegs, jardiners, arqueòlegs)

Els infants desde molt petits van adquirint  una sèrie d'aprenentatges que al llarg de la vida es van modificant. Cadascun d'aquests aprenentatges, es relacionen amb un tipus de intel·ligència en concret, que varia segons l'infant. Tot i que les tenen totes en diferents graus de desenvolupament.

Considero que com a mestres, gràcies a la tecnologia, podem millorar les intel·ligències múltiples dels nostres alumnes. Ja que avui en dia es poden realitzar tota mena d'activitats i jocs didàctics per desenvolupar cadascuna d'aquestes i dedicar-li el temps necessari.

Els beneficis de treballar les intel·ligències múltiples en l'àmbit escolar són molt diversos. 
  1.  Motiva l’alumne.
  2.  Personalitza l’aprenentage. 
  3.  Ofereix un aprenentatge més complet i real. 
  4.  Ensenya a aprendre.
  5.  Potència moltes habilitats i destreses. 
  6.  Fomenta la innovació educativa. 
  7.  Proporciona resultats més significatius. 

miércoles, 26 de octubre de 2016

Turning Point

Un sistema integrat al Power Point

Segurament molts de vosaltres, no heu sentit anomenar mai aquest sistema interactiu de respostes de grup. Tot seguit trobareu la informació necessària per a poder utilitzar correctament aquest programa.

Pirimer de tot hem de saber que aquest sistema permet crear a les diapositives de power point, una sèrie de preguntes, per a que l'emisor, ja sigui a l'aula o en una conferència, identifiqui que els receptors han entes correctament el contingut que ha explicat, és a dir,  ofereix la capacitat de recolectar, avaluar i enregistrar respostes de tots els integrants de l'audiència. Això permet transformar una classe, un taller o una conferència en  un entorn d'aprenentatge més eficaç per a tots els participants.



De que està compost Turningpoint?

 
Per utilitzar aquest sistema necessitem:
  • Tenir instal·lat Powerpoint al nostre ordinador amb aquest sistema integrat.
  • Els comandaments de múltiple resposta.
  • El receptor per aquest comandament, aquest enregistrara les respostes dels alumnes o assistents.
  • El software.
CINC PASSOS PER L'ÈXIT

Com podem observar a la imatge, primer hem de crear les nostres diapositives, es poden fer amb major o menor complexitat. A continuació, s'han de configurar els dispositius de resposta (això només es realitza la primera vegada que es configura TurningPoint. Tot seguit hem de crear una llista dels assistents que respondran a les preguntes realitzades. Una vegada fet això, podrem iniciar la presentació de manera corrent, és a dir, clicant a la pestanya de presentació de PowerPoint

En un segon pla veurem que TurningPoint va acomulant, reunint i desant les respostes que proporciona l'audiència en un altre arxiu.

Resultado de imagen de turning point


jueves, 20 de octubre de 2016

La Pissarra Digital Interactiva (PDI)

UN RECURS MOLT ÚTIL EN L'EDUCACIÓ INFANTIL

Resultado de imagen de logo smart pdiActualment, gràcies a les noves tecnologies els centres d'educació infantil i primària, els instituts i les universitats d'arreu del món, comencen a introduir a les aules les pissarres digitals interactives (PDI). Aquestes ajuden i faciliten la interacció a l'aula en la transmissió i adquisició de coneixement, augmentant la motivació en totes les sessions educatives.

Resultado de imagen de pissarr DIGITAL INTERACTIVA
La PDI, es compon principalment del monitor amb el seu corresponent software, conectat a un projector que emet la imatge a la pantalla. Disposa d'entrades de veu i de so, i pot ser manipulada amb diversos llapis digitals, o bé amb els mateixos dits tenint el seu efecte de manera immediata.


Per treballar amb la PDI amb alumnes de 3 a 6 anys, cal que estigui cal·librada de manera correcta ja que es molt important que en el moment de tocar la pantalla, s'escrigui al mateix lloc on s'ha tocat i no tos dits més amunt.


Un dels grans avantatges més directes de la PDI és la seva varietat d'aplicacions a l'abast, accelerant el ritme de les classes i oferint una varietat d'opcions en la manera de desenvolupar els exercicis que es realitzen en una aula, a més és un recurs molt visual per a poder seguir correctament una classe.
Hem de tenir en compte que aquest recurs també ens pot ser molt útil per treballar amb alumnes amb algun tipus de dificultat d'aprenentatge, es pot treballar el llenguatge oral, escrit i auditiu amb una adaptació flexible en cada cas.

Aquesta característica també és avantatjosa per totes les àries (anglès, música, plàstica...), ja que totes treballen amb el llenguatge i ho fan a través del diferents  sentits.
Resultado de imagen de pissarr DIGITAL INTERACTIVA

viernes, 14 de octubre de 2016

Aplicacions didàctiques i metodològiques de Google

 Google és el buscador més utilitzat en tot el món, però la majoria de la gent no coneix la gran quantitat de serveis que ens ofereix google. Entre els estudiants i els mestres, el més utilitzat es google drive i gmail.

Gmail: és un servei gratuït de correu electrònic que ofereix google.

Drive: Podríem definir-lo com un espai en el que pots desar documents, imatges, vídeos, etc. Tant per a tu sol, com per compartir-ho amb altra gent. A més, podem crear documents com word, excel, powerpoint i inclus podem crear tot tipus de formularis. Tots aquests documents, els podem compartir amb diverses persones, ja sigui per a que ells puguin visualitzar-los o editar-los. Aquest servei és molt útil tant  per estudiants, com per docents. Ja que mitjançant google drive, els estudiants poden realitzar tot tipus de treballs i els mestres poden dur a terme tant documents per la sessió d’avaluació, com planificar  o informar de reunions amb els pares dels seus alumnes.

A part d’aquestes dues eines que podríem dir que són les més utilitzades, en podem trobar d’altres:

Youtube: lloc web en el que els usuaris, poden penjar, comentar, visualitzar i subscriure’s a tota mena de vídeos o canals.

Google maps: el podem utilitzar per situar-nos al lloc on volem viatjar i situar-nos allà sense moure’ns de l’aula o de casa.

Google traductor: Aquesta eina ens permet traduir paraules o textos a diferents idiomes.



Google +: Manera útil per parlar amb la gent del teu voltant i compartir contingut en línia.




jueves, 6 de octubre de 2016

Què és una WebQuest?


"Eina que forma part d'un procés d'aprenentatge guiat, amb recursos principalment procedents d'internet, que promou la utilització d'habilitats cognitives superiors, el treball cooperatiu, l'autonomia dels estudiants i inclou una avaluació auténtica"

L'activitat més habitual avui dia en els estudiants, és la cerca d'informació. Això a part de comportar molta pèrdua de temps, si no s'assoleixen els objectius o no troben el que se'ls està demanant, per a ells pot arribar a ser frustrant.

Les WebQuest són activitats estructurades i guiades que eviten aquests obstacles proporcionant als alumnes una tasca ben definida, així com els recursos i les consignes que les permeten realitzar.

El professor ha de suggerir un tema d'exploració i anotar alguns enllaços Web on l'alumne anirà a buscar la informació que necessita. A mesura que els docents es van familiaritzant amb la web i els mecanismes de cerca i aprenen a desenvolupar estratègies a través de la comunicació, la cerca i el processament de la informació, passen a proposar temàtiques i els alumnes buscaran les solucions
Una vegada els alumnes es considerin totalment autònoms, poden ser ells qui proposin temes d'interes per al professor que passa a escollir entre ells el que sigui mes convenient per l'aprenentatge dels seus alumnes.

Així doncs, podem dir que és una estratègia didàctica en la qual els alumnes (des de meitat de primària fins a universitat) són els que realment construeixen el coneixement que després aprendran. Se'ls organitza en grups, se'ls assignen rols i han d'elaborar un producte que va des d'una presentació, o un document, fins a una escenificació teatral o un guió radiofònic, etc.


miércoles, 5 de octubre de 2016

Benvinguts!!

Per a què serveix la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya?

La XTEC és la xarxa que enllaça els centres docents de primària i secundària i els centres de recursos, serveix de portal d’accés a internet i gestiona el servei de missatgeria i correu electrònic per al professorat de Catalunya.

Proposa tota una sèrie d'eines telemàtiques: 
  • Servei d'allotjament de fitxers.
  • Blogs interactius.
  • Correu electrònic.
  • Recursos pedagògics.
  • Formació permanent per al professorat.
  • Informació i jocs pedagògics per als alumnes.
A més de tot això, allotja llocs web de professors i centres docents.

Quina utilitat li troben els docents?
La xtec, presenta una sèrie d'apartats interactius en els quals es poden compartir tota mena de dubtes i informacions per a poder-se ajudar els uns als altres.

També podem trobar pàgines web de centres educatius on es publiquen les activitats que duen a terme així com l'evolució del curs.

Hi ha un apartat que recull l’oferta de programes de formació, activitats i recursos organitzats segons el pla marc de formació permanent en diferents àmbits com són l’escola inclusiva, tecnologies de l’aprenentatge i el coneixement, llengües estrangeres, desenvolupament professional, entre d’altres.
La xarxa serveix de mediadora per a fer tràmits administratius per als docents, com per exemple:
  •  Inscripció a cursos de formació.
  • Consulta de certificats sobre les formacions pertinents de cada docent.
  • Preinscripció, admissió i tramitació de vacants per als centres docents.
  • Correu electrònic.
  • Enllaços a portals parents, com el Sistema d'Administració i Gestió Acadèmica (SAGA), una web per a poder posar notes, gestionar matrícules, o època per a consultar la nòmina.